Løpsteknikk

Skrittfrekvens

En av de viktigste endringene mange løpere bør foreta seg er å øke skrittfrekvensen. Det kan føre til mange fordeler:
* Økt frekvens på en gitt hastighet fører til kortere skritt
* Kortere skritt kan føre til at fotisettet skjer på mellomfoten
* Kortere skritt kan føre til lavere støtbelasting i hvert steg
* Kortere skritt kan føre til lavere vertikal bevegelse, jevnere tyngdepunkt og lite "hoppende" løpestil


I figuren under er det vist en anbefalt sammenheng mellom hastighet og skritt pr. minutt ut fra kroppshøyde. For mange vil dette føles kunstig, men med litt øving vil det etterhvert føles behagelig

Fotisett

Forfot eller mellomfot?

Det er delte meninger om hva som et mest effektivt av forfotsløping og mellomfotsløping. Hellanding er 3 .valg fordi det bl.a. gir økt knebelastning, økt risiko for overpronasjon og økt risiko for benhinnebetennelse. Løpskonomisk blir det også mindre effektivt pga. mer stem i steget og lavere skrittfrekvens.

Hvis man tåler forfotsløping er det effektivt fordi det gir mindre støtbelastning i steget, dessuten kan fotisettet ha en kortere varighet, det blir en effektiv skrittlengde spesielt ved høye hastigheter. Negative saker ved forfotsløping er bla. økt belastning på leggmuskulaturen og dermed økt risiko for akillessenebetennelse. Plantarfascien blir også belastet ekstra med økt risiko for plantar fasciitis.

For de fleste vil derfor mellomfotsløping være det man anbefaler for å unngå ulempene ved hellanding og forfotslanding.

Fokobala prinsippet

En løpestil har noen generelle kjennetegn som er vist på figuren under. I Tyskland bruker Matthias Marquardt Vokuhila Prinzip som på norsk blir Fokubala prinsippet. Det betyr Foran kort bak lang. Det betyr at fotisettet skjer nærmest mulig tyngdepunktet, og ikke foran tyngdepunktet som fort kan bli tilfelle med markant hellanding.

Fortsettelse følger når jeg får tid