Innleggssåler til idrett/fysisk aktivitet


Fakta

* Sålers effekt blir bl.a. påstått å være: justere bevegelser av knokler, justere kompresjonskrefter (impact forces), medvirke til kontroll av fot og leggbevegelser, bedre sensorisk feedback, forbedre komfort, og redusere skaderisiko.
* Forskningen på faktorene over er inkonsekvente og mangelfull, men det viktigste er de to siste punktene.
* Sålers effekt kan trolig forklares ved påvirkning av muskelaktiviteten.
* Generelt har såler vist seg effektive ved: plantar fasciitis, stress fraktur og patallofemoralt smertesyndrom.
* Såler deles inn i rigide (harde), semirigide (mellomharde), og dynamiske (bløte såler). I forbindelse med idrett er dynamiske såler viktigst.


Subjektiv (kvalifisert) synsing

* Hva forskningen sier er ikke viktig hvis du blir hjulpet av sålen, mangel på forklaring er uvesentlig for de fleste hvis smertene blir mindre eller komforten øker.
* Om du går til fysioterapeuter/andre med utdannelse eller en sportsbutikk er trolig heller (dessverre) i mange tilfeller ikke viktig. Ulike terapeuter kan lage forskjellige såler til samme "problem". Dessuten kan lik såleutforming føre til ulik effekt for personer med samme "problem".
* Om du velger Supersole, Finsole, Formthotics, Vasyli , Footbalance, Superfeet , Sole eller Walkfit orthotic er kanskje ikke viktig. De ulike produsentene lover i mange tilfeller mer enn de kan holde for hver enkelt pasient. Det viktigste er at sålen føles behagelig.
* Personlig ville jeg valgt en fagperson fremfor en sportsbutikk siden du har større sjanse for å få en forklaring på skaden/"problemet". Dessuten kan fagpersoner se kroppen som helhet, og ikke foten som en isolert sak. Da kan du få flere råd, og ikke kun en såle for å prøve løse "problemet" En ufaglært i en sportsbutikk har i de aller fleste tilfeller ikke tilstrekkelig kunnskaper.