Siden er laget på hobbybasis og den kommer til å bli utvidet videre etterhvert. Men slik som den er nå er det en grei start. Gi gjerne beskjed om det er noe du lurer på, skrivefeil, faktafeil. e.l.


Web
Som du ser er siden ikke preget av fancy layout, og jeg har ikke kontaktet webmastere for å en proff visuell side. Jeg lærte meg html da jeg laget hjemmesiden til TFIK i 1996, og bruker fortsatt de samme elementære kunnskapene fra den gang.


Bakgrunn
Som trener har jeg erfart at løpsøkonomi/løpsteknikk faktorer som mange utøvere ikke er veldig interessert i, spesielt på mosjonsnivå og moderat prestasjonsnivå.

I Norge har det ikke vært tradisjon for løpestilsanalyse, og den første som jobbet rimelig systematisk med noe lignende på komersiell basis var så vidt jeg vet Hege E. Godheim på Løp og idrettsklinikken i Drammen. I løpet av det siste året har siden barfotsløping.no og gutta der (Atlet fysio) startet med løpestilsanalyse. Friskklinikken i Fredrikstad, kondisfabrikken i Kristiansand, Gnist trening og helse på Haslum, Vestsiden fysikalske på Kongsberg jobber også med løpestilsanalyse.

Jeg kjenner ikke kvaliteten på hvordan løpestilsanalysen foregår, og kan verken anbefale eller fraråde noen av de ovennevnte. Som nevnt før kan det være en fordel med fysioterapeuter som har drevet med løping selv. Salg av såler er en sak som man bør være skeptisk til fordi dokumentasjonen på effekt er variabel, dessuten kan det være variasjon på såleutforming mellom ulike terapeuter på samme fot/problematikk. Generelt anser jeg binding mot såler, skomerker eller teknikk (POSE, Chi, barfot) som mer negativt enn positivt.

Løpestilsanalyse må ikke forveksles med testingen som foregår på løplabbet eller andre sportsbutikker. Fotanalysen der er bedre enn ingenting, men ofte mangelfull der noen blir anbefalt sko på manglende grunnlag.

I Danmark er løbestilsanalyse mer utbredt, det er flere klinikker som driver med dette. Det blir også arrangert kurs både på universitetet i Aalborg og kurs i regi av det Danske fysioterapiforbundet. I Aalborg er det også et valgfag på 3 ECTS på slutten av fysioterapeutstudiet. To av de som har kommet lengst med dette i Danmark er Rasmus G Nielsen og Lars Henrik Larsen. Det er en del fornuftig stoff på hjemmesidene deres som finnes her: Rasmus og Lars Henrik. Den første spesialklinikk for løpere med løpestilsanalyse i Danmark som blir oppgitt til å være Per Øllgaard som også arrangerer kurs i løpestilsanalyse

Jeg løp mitt første løp i 1982, og må nok tilstå at løping er blitt en livsstil. Kunnskapsnivået er økende hvert år etter lesing av haugevis av vitenskaplige artikler. Løpsteknikk/løpsøkonomi er noe en del trenere jobber for lite med, meg selv inkludert. Så økte kunnskaper på dette området kan være nyttig. I forbindelse med masteroppgaven i fysioterapeutvitenskap jeg skrev ferdig i 2010 leste jeg enda mer om løpsbiomekanikk, noe som økte interessen ytterligere.